Neuer Standard: Teerenpeli Soidin soll bei Einsteigern und Kennern punkten

Der neue Standard der Teerenpeli Distillery im finnischen Lahti ist der Teerenpeli Soidin. Der Single Malt Whisky soll Einsteiger wie auch Kenner ansprechen, außerdem ist die Rede von einer besonderen Mixability, welche auch unkomplizierte Drinks ermöglichen soll.

Teerenpeli Soidin
Bild: Teerenpeli Distillery

In Sherryfässern gereift

Den Teerenpeli Soidin lässt die Teerenpeli Distillery im Nachgang an die zweifache Destillation über einen unbekannten Zeitraum sowohl in Ex-Pedro-Ximénez- als auch in Ex-Oloroso-Sherry-Casks reifen. Abgefüllt wird mit einem Alkoholvolumen von 40 Prozent und ohne Farbstoff abgefüllt. Eine Kältefiltration wird allem Anschein nach vorgenommen. Von offizieller Seite genannt werden eine weiche Fruchtigkeit und reichhaltige, süße Rosinennoten.

Drinkrezepte

„Soidin Old Fashioned“

4 cl Teerenpeli Soidin
1 cl Pedro Ximénez Sherry
1 barspoon demerara syrup*
dash of Angostura bitters

Glass: Rocks glass
Garnish: Orange peel

Method: Fill a mixing glass with ice. Add Whisky, Pedro Ximénez Sherry, syrup, and bitters. Stir until very cold. Strain into a rocks glass with fresh ice. Garnish with an orange peel.

* demerara syrup: dissolve equal parts demerara sugar and hot water, let cool.

„Bramble with Soidin“

3 cl Teerenpeli Soidin
1 cl Chambord raspberry liqueur
2 cl raspberry syrup**
2 cl lemon juice

Glass: Nick & Nora glass
Garnish: fresh raspberries or dried berry powder

Method: Fill a shaker with ice, add all ingredients. Shake well and double strain into a coupe or Nick & Nora glass. Garnish with fresh raspberries or dried berry powder.

** raspberry syrup: simmer equal parts sugar and water with raspberries, strain, cool.

„Soidin Sour“

4 cl Teerenpeli Soidin
1 cl Pedro Ximénez Sherry
3 cl lemon juice
2 cl honey syrup***
Egg white or Foamee

Glass: Rocks glass
Garnish: Orange zest

Method: Add all ingredients to a shaker without ice. Shake hard for 10 seconds (this makes the foam). Add ice and shake again until the shaker is frosty. Strain into a rocks glass with ice. Garnish with orange zest.

*** honey syrup: stir equal parts honey and hot water until smooth.

„Soidin Spritz“

3 cl Teerenpeli Soidin
2 cl lemon juice
2 cl cinnamon syrup****
8–10 cl prosecco

Glass: Wine glass
Garnish: Cinnamon stick

Method: Fill a wine glass with ice. Add Soidin, lemon juice, and cinnamon syrup. Top with prosecco. Stir gently. Garnish with a cinnamon stick.

**** cinnamon syrup: simmer equal parts sugar and water with a cinnamon stick for 10 minutes, let cool.

Jetzt erhältlich

In diesen Tagen erreicht der Teerenpeli Soidin den gut sortierten Fachhandel in Deutschland. Hierzulande ist die 0,7-l-Flasche für eine unverbindliche Preisempfehlung von 54,90 Euro zu haben.

Quelle: Kirsch Import